петак, 22. новембар 2013.

Органска башта у посудама

Гајење цвећа и поврће у посудама је, због своје практичности, од пре неколико година велики тренд у свету. Прочитајте како и ви можете направити своју баштицу, иако располажете ограниченим простором. Гајење биљака у посудама може бити савршено решење за баштоване са ограниченим простором. Улепшајте терасу шареним цветовима, гајите сопствено поврће чак и ако живите у згради, или креирајте башту на крову. Можете померати саксије около да ухвате сунчеву светлост и преместити их у сенку кад је превише топло. Олуја са градом? Нема проблема – само преместите посуде унутра.


ВРСТА ПОСУДЕ

Већина продавница нуди велики избор керамичких и пластичних саксија, али башта у посудама такође нуди савршену прилику да рециклирате нешто из гараже или подрума. Канте за заливање, кофе, канистери, старе каубојске чизме, аутомобилске гуме, па чак и стара када за туш кабину се може користити за сејање. Размотрите колико воде посуда може да прими. Ако је метална, на пример, вероватно ће брзо зарђати. Исто тако треба да имате у виду величину биљке. Ако гајите поврће, посуда мора да буде довољно велика да прими доста воде и да има простора за развој корена. Обавезно пробушите рупице на дну посуде, ексером или другим алатом, да би вишак воде могао да се одлије и да не би долазило до труљења корена.

ЗЕМЉА

Направите сопствану мешавину земље за ваше посуде, тако што ћете помешати један део земље из баште, један део компоста и један део песка. Можете да додате и мало тресета, да би земља боље задржавала воду.

ШТА ДА ЗАСАДИТЕ

На овај начин можете да гајите скоро сво сезонско цвеће. Исто тако можете успешно гајити многе врсте поврћа, само имајте у виду да ће му требати бар шест сати сунца дневно, па га поставите на сунчану локацију. Чери парадајз, паприка, зелена салата, зеље, спанаћ, зачинско биље, лук и шаргарепа – све добро расте у саксијама. Ако обезбедити наслон или вертикалне подршку, можете гајити и поврће као што је пасуљ, грашак и краставци.

Извор: Магазин Земља

Нема коментара:

Постави коментар